
TC3 / SC5 Votes on: B3 3 CD  

Member Vote Comments
1 AUSTRALIA Yes Yes
2 AUSTRIA Yes No
3 BELGIUM
4 BRAZIL
5 BULGARIA Yes No
6 CANADA No Yes
7 CHINA No No
8 CUBA
9 CZECH REP. Yes No

10 DENMARK
11 FINLAND Yes No
12 FRANCE Yes Yes
13 GERMANY Yes No
14 JAPAN Yes Yes
15 KOREA
16 NETHERLANDS Yes Yes
17 NORWAY Yes No
18 POLAND Yes No
19 ROMANIA Yes No
20 RUSSIAN FED. Yes No
21 SOUTH AFRICA Yes No
22 SPAIN Yes No
23 SWEDEN Yes Yes
24 SWITZERLAND Yes No
25 UNITED KINGDOM Yes No
26 UNITED STATES Yes No

Votes for Yes 19
73.1%



TC3 / SC5 Comments and Secretariat's Replies on: B3 3 CD  

Member Clause Comment Secretariat Replies
JAPAN General We deeply appreciate dedicated efforts by the 

secretariat of TC3/SC5 to revise B3 and B10. We 
particularly appreciate their positive and informative 
replies to our comments to B3-CD2 and B10-CD1.

Noted. The Secretariat thanks you for your kind 
remarks.

FRANCE 1.1 The remaining reference to “regional bodies that 
approve types” in 1.1 seems in contradiction with the 
answer given by the secretariat to our previous 
comment on 1.4 (by which we asked to reintroduce 
the reference to regional certificates in 1.4) . The 
answer was “ 
Not accepted. This paragraph refers to national 
bodies and not to national certifications. What is a 
regional metrology? Notified bodies are national 
bodies. Aren’t they? 
In B 10, 3.1: National issuing authority  we read  
National bodies issue national/regional TAC

All this should be made coherent

Agree on change of national  to national/regional  in the 
note to 1.4

AUSTRALIA 1.2 In Australia (and possibly other countries) it is an 
offence to sell measuring instruments that do not 
conform to the approved type. The sanctions are a 
possible fine and/or the withdrawal of the certificate. 
So we think the reference to a moral obligation 
understates the seriousness of the offence.

A Note has been added to 1.2 and 7.4: "Note: In some 
countries it is an offense to sell instruments that do not 
conform with the certified type.", and "at least" has 
been added in the last sentence of the paragraph.

NETHERLANDS 3.12 Suggested editorial change in note: (that means that 
a Declaration of Mutual Confidence (DoMC) is 
published for the relevant category) to:  (meaning 
that a Declaration of Mutual Confidence (DoMC) is 
published for the relevant category)

Agreed. Text has been revised.
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FRANCE 3.14 The splitting of the test in several labs is only 

possible when it is not in contradiction of the testing 
procedure of the relevant IR. We suggest to add  
“Without prejudice of the conformity to the testing 
procedure of the IR “ or similar wording

Agreed. Appropriate wording has been added to Note 
2.

FRANCE 3.17 Please delete this definition as this word is never 
used in the document

Agreed

NETHERLANDS 3.19 When changing "issuing" to "issuance" the article 
"the" can be deleted.

Changed to "Upon issuance …" in 3.18

CANADA 4.2 TC3\SC5 decided at its first meeting that it was 
recommended but not required for OIML Issuing 
Authorities to be accredited or peer reviewed to 
ISO/IEC 17065, it is important to include the 
minimum requirements pertaining to impartiality 
for the OIML Issuing Authority and their Testing 
Laboratories as proposed by Canada at the last 
TC3/SC5 meeting and as forwarded to the 
Secretariat.
Section 4.2should eventually be modified to require 
not only suggest that OIML Issuing Authorities 
comply with ISO/IEC Guide 17065.2 and that they 
show compliance through accreditation or peer 
review

Noted. Imposing such a requirement would be a 
departure of the current 'spirit' of B3, and of what has 
been discussed and agreed at the TC3/SC5 meetings 
since 2008.

FRANCE 4.2 Note 1 Thank you for the clarification of the note. 
However we wonder why at the same time the role of 
accreditation has been apparently so much reduced 
(in brackets) . Are now “Internal assessment reports” 
the preferred route ? 

The intention was not to reduce the importance of 
accreditation; all are considered to be equal.

NETHERLANDS 5.2.2 Suggest editorial change: "…is not required…" to 
"…is not obliged…"

No change necessary, the two terms are synonomous 
here.
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CANADA 5.3.1 5.3.1 eventually should also be modified to state that 

Testing Laboratories are required to show 
compliance to ISO/IEC 17065.2 because section 
6.2.2.4 of ISO/IEC guide 17065.2 states
The certification body shall: b)   ensure that the body 
that provides outsourced services, and the personnel 
that it uses, conform to requirements of the 
certification body and also to the applicable 
provisions of this International Standard and the 
certification scheme, including competence, 
impartiality and confidentiality.

Noted. Imposing such a requirement would be a 
departure of the current 'spirit' of B3, and of what has 
been discussed and agreed at the TC3/SC5 meetings 
since 2008. 

NETHERLANDS 5.3.4 Suggest editorial change of: " - the recommendation 
given in 5.3.2 is followed by the relevant testing 
laboratory(ies) …" to " - the way in which the relevant 
testing laboratory complies with the in 5.3.2 
recommended competence issue"

Text of 5.3.4 first bullet point has been changed to read 
"• a statement or other evidence that the competence 
of the relevant testing laboratory(ies) has been 
assessed in accordance with the recommendation 
given in 5.3.2".

FRANCE 5.4.3 In o) we suggest to replace “if specified” by “as 
specified”

Agree in principle, but since not all OIML 
Recommendations contain requirements on 
measurement uncertainty, "if specified" is more correct.

AUSTRALIA 7.4 We believe this may mislead manufacturers and 
others about the seriousness of conformity with the 
approved type. We suggest deleting the word moral 
and noting in a footnote that non-conformity is an 
offence in many countries punishable  by fines or 
withdrawal of the approval.

A Note has been added to 1.2 and 7.4: "Note: In some 
countries it is an offense to sell instruments that do not 
conform with the certified type.", and "at least" has 
been added in the first sentence of the paragraph.

NETHERLANDS 9.1.1 b Not the Certificate is transferred, but the certification 
is transferred. Adjust as such.

Text has been modified to specify "ownership" of the 
Certificate.

FRANCE 9.1.6 In new 9.16 reference is made only to 5.1.2 .
A reference to 5.1.1 is necessary to make sure that 
the transfer is not asked by the first applicant without 
the permission of the manufacturer.

Agreed. Last sentence in 9.1.6 has been modified 
accordingly.
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NETHERLANDS 9.1.6 Like in 9.1.1b not the Certificate is transferred, but 

the certification is transferred. Adjust as such.
Text has been modified to specify "ownership" of the 
Certificate.

AUSTRALIA 9.2.1 The issuing of parallel certificates may introduce 
equity issues.  Is it intended that the cost of the 
original testing will be shared with the original 
applicant? Should the new applicant also have 
agreement from the original applicant based on a 
commercial arrangement?

A Note has been added to 9.2.2: "This includes for 
example the permision of the original applicant." It is 
felt that such inquiry would naturally raise the question 
of equity.
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